Възможно е Европейската комисия да препоръча във вторник да бъде прекратен

...
Възможно е Европейската комисия да препоръча във вторник да бъде прекратен
Коментари Харесай

EК оставя България и Румъния да се чудят кой ги наблюдава

Възможно е Европейската комисия да предложи във вторник да бъде преустановен Механизмът за съдействие и инспекция (МСП), само че това няма да е краят на наблюдението над България и Румъния за корупция на високо ниво и недостатъци на правораздаването, споделиха на " Сега " източници в Брюксел, София и Букурещ. След 12 години мониторинг, който не съумя да промени доста правната просвета на управляващите в двете страни, комисията на Жан-Клод Юнкер е склонна да извърши обещанието си да спре МСП до края на мандата си, който изтича публично на 31 октомври.

Тъй като няма по какъв начин да разгласи, че слабостите са отстранени изцяло, Брюксел търси процедурен излаз, като може да предложи досегашният механизъм да бъде сменен от различен, който да следи всички страни в Европейски Съюз за господство на закона. Такава концепция разви бъдещата председателка на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен, което значи, че задачата ще бъде трансферирана на идната Еврокомисия. Но и това няма да е краят, тъй като Европейска комисия може единствено да предложи преустановяване на специфичния мониторинг над България и Румъния, а решението ще бъде взето от Съвета на Европейски Съюз по правораздаване и вътрешен ред. Там не е несъмнено, че всички страни ще бъдат съгласни, тъй като някои слагат пречка  пред отварянето на Шенгенското пространство за София и Букурещ таман заради дефекти в правовия им ред. Освен това някои страни не са съгласни наблюдението да се разшири и върху тях, тъй като ще бъде обвързано с достъпа им до еврофондове. Идеята породи поради Полша и Унгария в търсене на инструмент по какъв начин да се влияе по-ефективно върху техните управляващи.

Високопоставен български посланик сподели, че разногласията ще продължат до последния миг и по тази причина идните отчети за двете страни са строго засекретени. Висшият правосъден съвет на Румъния пусна даже яростно писмо на уеб страницата си, че е бил поканен едвам предишния петък вечерта да се запознае в период до няколко часа с проектодоклада, само че с изискването да изпрати представител с право на достъп до класифицирана информация. " Засекретяването на отчета на МСП, макар че той може да има най-вече темперамент на непубличен документ, води до обосновано съмнение, че това деяние не е осъществено в сходство с всички условия, заложени в Закона за класифицираните документи ", написа пресслужбата на висшите магистрати.

Безпрецедентната дискретност остави доста въпросителни по какъв начин Брюксел би стимулирал отпадане на механизма. Той смекчи рецензиите си към България още в предходните два отчета през 2017 и 2018 година, само че във връзка с Румъния резервира изострен звук поради корупцията на високо ниво. Вкарването в пандиза на някогашния ръководител на румънския парламент Ливиу Драгня не отслаби рецензиите, тъй като неговата любимка в соцпартията Виорика Дънчила не предприе радикални стъпки за битка с корупцията. Тя се възползва от рухването му от власт, с цел да продължи да прави лична кариера. Това го разгневи и както заяви през вчерашния ден румънският уебсайт hotnews.ro, той е изпратил писмо до Съда на Европейски Съюз с обвиняване против нея, че е злоупотребявала с европейски средства като евродепутат при назначението на собствен помощник. 

Независимо каква рекомендация ще насочи Еврокомисията за ориста на мониторинга, България ще я изтълкува като самопризнание на своите триумфи на фона на по-сдържаните оценки за Румъния. Министърът на правораздаването Данаил Кирилов бе сигурен, че МСП ще спре, и още през юни даде обещание да подаде оставка, в случай че не стане по този начин. От името на България той ще взе участие в Съвета на Европейски Съюз по правораздаване и вътрешен ред и ще би трябвало да убеди сътрудниците си от всички страни да спрат механизма за наблюдаване, в случай че сходна рекомендация бъде импортирана от Европейска комисия. Несигурността е огромна, откакто на последния Европейски съвет (срещата на високо равнище) Франция спусна предходната седмица преграда пред започването на присъединителни договаряния със Северна Македония и Албания под претекст за противоречие на вътрешния им ред с критериите на правовата страна.  

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР